Fără urări și clopoței [ro]

Sep 30, 2020

Poate că o parte din voi ați văzut un documentar pe Netflix despre social media și ce pericole poate introduce în societate. Poate ați fost revoltați de evenimentele de acum câțiva ani legate de Cambridge Analytica. Nu știu, poate ceva vă deranjează la un site sau altul... Știu că nici la mine nu e totul tocmai roz în relația mea cu internetul. N-am intenția să părăsesc vreo platformă, pentru că văd și valoare în social media. Totuși, in când în când încerc să schimb starea mea pe internet pentru a o face mai sănătoasă.

Prima schimbare am făcut-o acum vreo 2 ani când mi-am luat un smart-watch pentru notificări. Stă liniștit pe mână și vibrează subtil când primesc mesaje. Aproape instant am observat că mă uit impacientat mai rar la telefon să văd dacă am primit ceva. Viața a devenit o idee mai relaxată (și nu, nu sunt aici să vând smart-watch-uri.)

Din nou, am făcut o schimbare mică acum 2 săptămâni pe Facebook, am dezactivat aproape toate notificările de pe site. Pe mirificul clopoțel din dreapta sus acum primesc doar: reminders pentru evenimente, comentarii și invitații. Altfel spus lucruri pe care eu le-am cerut de la site sau acțiuni generate de oameni care ar putea cere un răspuns. La revedere like-uri, inimioare, taguri, și multe materiale promoționale de care n-am chef.

Cum e viața fără like-uri/tag-uri?

În prima zi, aveam aceleași tendințe de a reveni des pe site să mă uit să văd dacă s-a schimbat ceva. Spre surprinderea mea, acele tendințe dispar rapid (poate nu de tot, dar cel puțin cu un ordin de mărime sunt mai puține)! Din a 2-a zi deja n-am mai simțit impulsul de a da refresh la pagină.

Ba chiar mai mult, când apărea un comentariu acolo și mergeam la post vedeam și un număr mai mare de like-uri și inimioare decât mă așteptam. Din generatoare de anxietate (puțină, dar tot anxietate e), like-urile s-au transformat în surprize plăcute.

N-am vrut să scriu despre asta până n-a trecut ziua mea. Nu știam la ce să mă aștept, pt că și anul trecut m-am simțit chiar fericit văzând atenția care mi s-a oferit pe site. E un moment în care previzibil ești inundat cu mai multe mesaje și semnale. Oare cum va fi când nu le văd pe toate? Simplu, ziua a început confuz că nu apăreau pe prima pagină mesajele, apăreau doar la timeline, dar apoi... dintr-o dată în mijlocul zilei văd o tonă de mesaje și mă bucur, iar în restul zilei, la fel, nu mă simt presat să reacționez instant și lucrez mai liniștit.

Verdictul?

Clar, fără like-uri și inimioare la notificări. Ele sunt acolo, încă mă bucur de ele, și a despărut aproape complet impulsul de a da refresh la pagină, plus că ajung mai rar acolo.

Mergeți dagilor frumos sus la setări, și dezactivați de acolo tot ce nu vă necesită atenția imediată. Merită, e mai relaxant, și nu se pierde nimic.

O zi superbă vă urez, la fel cum mi-ați urat și mie recent!